Halloweenowe przekąski – inspiracje na zabawne dania na halloween
Halloween to idealna okazja na kreatywne dania, mrożące krew w żyłach. Te zabawne posiłki sprawdzą się nie tylko na śniadanie i obiad, ale również na przyjęcie halloweenowe, a Twoje dzieci na pewno będą nimi zachwycone.
Naleśniki prosto z horroru
Naleśniki są jak kanwa dla kreatywnego kucharza. Można zrobić z ich pomocą mnóstwo zabawnych scenek zwłaszcza w przypadku Halloween. Nasza propozycja to wylewanie powoli ciasta na gorącą patelnię formując z nich naleśnikowe pajęczyny – taka forma ulubionej potrawy dzieci będzie dla nich na pewno niemałym zaskoczeniem.
Czemu ta kanapka na mnie patrzy
Przekształć zwykłe kromki chleba w halloweenowe kanapki tworząc z nich straszne postacie. z łatwością wytniesz z pieczywa duszka, nietoperza czy kościotrupa. Możesz posłużyć się tematycznymi foremkami do ciastek.
Mamo, Ta pizza straszy
Fani pizzy mogą stracić na nią ochotę kiedy zobaczą, że na jej powierzchni buszują duchy i pająki. Na standardową pizzę połóż mozzarellę wycięta w kształt duchów. Oczy duszków wykonasz z czarnych oliwek. Posłużą Ci one również do stworzenia grubych, lśniących pająków. Pokrój oliwki na połówki. Jedna z połówek będzie tułowiem pająka a druga, pokrojona w poprzek na mniejsze paski będzie jego nóżkami.
Pająki, wszędzie pająki – dyniowa zupa z pajęczyną
Nie ma jesieni bez zupy dyniowej. Jeśli zrobisz ją jednak 31 października może okazać się, że pająki z czarnych oliwek gustują nie tylko w pizzy. Zabawną zupę na halloween stworzysz malując na niej pajęczynę z gęstej śmietany i wykonując oliwkowe robaczki wg instrukcji powyżej.
Dania imprezowe – zdrowe przekąski dla dzieci
Twój maluch nie ma ochoty na pełne witamin owoce, być może nie zaproponowałaś ich w wersji halloweenowej. Wystarczy dorysować jedzeniu oczy, aby od razu stało się o wiele bardziej atrakcyjne dla małego niejadka.
Ciastka pyszne, że aż strach
Wykonaj ciasteczka, wg swojego ulubionego przepisu a następnie zrób lukier, do którego dodasz kolorowe barwniki spożywcze w kolorach: pomarańczowym, fioletowym lub zielonym. Użyjcie foremek do ciastek w halloweenowych kształtach: dynie, duszki i nietoperze. Możecie też samemu wyciąć odpowiednie kształty nożykiem. Upieczone ciasteczka udekorujcie.
Galaretka dla odważnych
Zabawnym deserkiem na halloween jest koszmarna galaretka. Gotową galaretkę w halloweenowym kolorze wlewamy do transparentnych szklanek. Aby nadać jej nieco koszmarny charakter zatapiamy w niej żelkowe oczy i żelkowe dżdżownice.
Jesienny przysmak – jabłka w karmelu
Innym ciekawym, sezonowym przysmakiem są jabłka w karmelu. Na patelni podgrzewamy 300 g cukru i 100 ml wody na średnim ogniu. Po uzyskaniu płynnego karmelu dodajemy 100 ml śmietanki kremówki 30% i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Aby owoc był wizualnie bardziej smakowity możemy dodać do karmelu czerwony barwnik spożywczy. Jabłko będzie wyglądać niczym to z bajki o królewnie Śnieżce.
Ja bym tego nie piła – halloweenowe napoje
Jeśli chcecie poczuć halloweenowego ducha również podczas picia napojów, ozdóbcie odpowiednio szklanki lub butelki. Możecie przykleić do szklanek plastikowe oczy i inne elementy strasznej buźki wycięte z kolorowego papieru. Biały bandaż stworzy butelkę mumię. “Dyniowy napój” zrobicie z pomarańczowego soku, a picie o wyglądzie duszka z mleka.