Owsiane ciasteczka no waste z dojrzałymi bananami
Nie znosimy marnowania jedzenia, stąd ciągle szukamy wspólnie sposobów, by wykorzystać i przetworzyć jadalne resztki w coś pysznego. Dzieciaki kochają kreatywne zabawy w kuchni a dodatkowo jest to świetna okazja, by opowiedzieć im o pochodzeniu poszczególnych produktów, przemycić trochę ciekawostek i oczywiście wyjaśnić czemu tak ważne jest, by nie wyrzucać jedzenia.
Banany goszczą w naszej kuchni na co dzień, jednak szybko dojrzewają i przestają być tak smaczne, jak te świeże wprost ze sklepu. Nie wyrzucamy, przerabiamy! Podrzucamy Wam świetny, sprawdzony przepis na ciastka less waste, które pokocha cała rodzina.
Sprawdź także przepisy na:
Wykonanie:
Banany dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca w misce. Dodajemy pozostałe składniki: płatki owsiane, orzechy, suszoną żurawinę i kakao. Możecie oczywiście dodać dowolne bakalie, które macie akurat pod ręką, byle odpowiadały podniebieniom małych smakoszy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy aż do powstania jednolitej, apetycznie pachnącej masy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy porcję ciasta za pomocą łyżki i delikatnie „spłaszczamy” powstałe ciasteczka.
Składniki (na 12-14 sztuk)
- 2 średnie bardzo dojrzałe banany
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- garść orzechów laskowych
- garść suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki kakao
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i pieczemy przez 15 minut.
Gorące słodkości potrzebują chwilę ochłonąć, więc pamiętajcie, by przed ściągnięciem upieczonych ciasteczek z blachy, odczekać kilkanaście minut aż ostygną.