Przepis na najlepsze naturalne sposoby farbowania jajek

Jak przygotować najpiękniejsze pisanki? Wystarczy sięgnąć po najlepsze, tradycyjne metody. Wypróbujcie naturalne sposoby farbowania jajek. Składniki znajdziecie w swojej kuchni lub w najbliższym sklepie. Efekty Was zaskoczą!

Zobacz także przepis na oryginalne marmurkowe pisanki – Przepis na marmurkowe pisanki, a także inne pomysły na Dekorowanie jajek

1.Kraszanki – czym różnią się od pisanek?

Kraszanki wykonuje się zupełnie inną metodą niż popularne pisanki. Polega ona na kraszeniu, czyli farbowaniu jaj na jednolity kolor. Wykorzystuje się do tego naturalne barwniki, takie jak: cebula, burak, owies, kurkuma, herbata czy kawa. Zatem tradycyjne kraszanki to nic innego jak jajka wielkanocne, zabarwione na jednolity kolor. Minimalistyczne, jednobarwne jajka są naturalne i jednocześnie bardzo efektowne. Mogą być też bazą do innych typów pisanek np. drapanek czy ażurek.

Naturalne farbowanie jajek - potrzebne materiały:

  • łupiny cebuli – brąz
  • kapusta czerwona i ocet – niebieski/granatowy
  • kurkuma – żółty
  • sok z buraka lub hibiskus – różowy

2. Naturalne sposoby farbowania jajek – łupiny cebuli

Łupiny cebuli to jeden z najpopoularniejszych naturalnych barwników, wykorzystywanych do barwienia jajek. Wystarczy obrać z łupin kilka cebul i zagotować w wodzie. Następnie włożyć do barwnika jajka i nadal gotować aż do momentu, gdy jajka będą ugotowane na twardo. W zależności od intesywności barwnika i czasu gotowania, uzyskane kraszanki mogą być bardziej pomarańczowe lub brązowe.

Jedobarwną bazę możemy też wykorzystać jako bazę do uzyskania roślinnych wzorów. Przed włożeniem jajek do barwnika, należy najpierw obłożyć je dowolnymi listkami- pietruszki, bazylii lub innymi znalezionymi w ogródku. Następnie ciasno owinąć cienką, elastyczną skarpetką, pończochą lub pociętą rajstopą i zawiązać tak by listki pozpostały na swoich miejscach. Nie jest to łatwe, wymaga wprawy i cierpliwości. Nastepnie gotujemy, tak jak poprzednio. W mijescach, gdzie były przeyklejone ozdoby uzyskamy jaśniejszy kształt.

3. Naturalne sposoby farbowania jajek – czerwona kapusta

Kolejnym, polecanym naturalnym barwnikiem, z którego otrzymamy jedne z najładniejszych kraszanek jest czerwona kapusta. Dzięki niej uzyskamy bardzo efektowne niebieskie pisanki. Najpierw należy pokroić około ćwiartki czerwonej kapusty, wrzucić ją do garna i zalać wodą. Następnie ważne by nie zapomnieć o occie, w przeciwnym razie barwnik się nie przyjmie. Należy dodać około 2 łyżek octu. Zagotować wywar i włożyć do niego ugotowane wcześniej jajka. Należy pozostawić je w barwniku do momentu uzyskania pożądanego koloru. Z naszego doświadczenia wynika, że jest to minimum godzina. Możecie uzyskać prawdziwy wachlarz barw od jasno-niebieskiego po ciemny granat. Aby uzyskać granatowy odcień, należy pozostawić jajko w barwniku z octem na całą noc.

Sprawdź więcej metod dekorowania jajek wielkanocnych.