Marshmallow pops, czyli przepis na świąteczne słodycze dla dzieci
Marshmallow pops to nic innego jak słodka przekąska z charakterystycznych pianek marshmallow. Kolorowe lizaki z pianek cieszą oczy oraz podniebienia, szczególnie najmłodszych smakoszy. Jest to prosty i efektowny przepis na świąteczne słodycze dla dzieci, łatwe do przygotowania wspólnie z najmłodszymi. Smakołyki dla dzieci w świątecznej odsłonie to świetny pomysł na wspólną grudniową aktywność w kuchni, a także upominek dla najbliższych.
Marshmallow pops – pomysł na słodką przekąskę
Marshmallow pops to rodzaj cake popsów, czyli szybkich, słodkich przekąsek na patyku. Oczywiście pianki, nie należą do najzdrowszych słodyczy, ale w grudniu możemy nieco pofolgować naszym pociechom i pozwolić na taką okazjonalną przyjemność. Piankowe słodycze wyglądają tak apetycznie, iż bez problemu szybko znajdziecie małych kuchennych pomocników.
Dlaczego warto gotować z dzieckiem? Przeczytaj: Gotowanie z dzieckiem jest ważne – Poznaj 10 powodów!
A jeśli zdecydowanie wolicie zdrowe, domowe słodycze dla dzieci to proponujemy Wam przepis na przepyszne zbożowe batoniki –
Potrzebne składniki
- Pianki marshmallow – JoJo
- Gorzka czekolada
- Kolorowe posypki, cukrowe dekoracje do deserów, wiórki kokosowe
- Patyczki do szaszłyków, słomki lub drewniane mieszadełka do napojów
KROK 1 – Przygotuj wszystkie składniki
Potrzebujemy kilka lub kilkanascie pianek marshmallow, tabliczkę czekolady oraz posypki. Kolorowe posypki i dekoracje przesypujemy do małych miseczek lub na talerzyki, co ułatwi późniejsze dekorowanie.
KROK 2 – Nadziewamy pianki
Każdą piankę nadziewamy na patyczek. Możemy wykorzystać do tego drewanine mieszadełka do napojów lub patyczki do szaszłyków. Dobrze mogą sprawdzić się również słomki.
KROK 3 – Roztapiamy czekoladę
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Najlepiej wykorzystać szklane lub metalowe naczynie. Miskę ustawiamy na garnku z wodą, tak, aby dno miski nie miało kontaktu z wodą. Do roztapiania czekolady można również wykorzystać naczynie dedykowane do fondeu. Gdy czekolada jest już roztopiona, każdą piankę maczamy w przygotowanej czekoladzie.
KROK 4 – Dekorujemy pianki, czyli świąteczne słodycze dla dzieci już gotowe!
Każdą piankę po zanurzeniu w czekoladzie, następnie obtaczamy w posypce. Możemy wykorzystać do tego gotowe, tematyczne dekoracje cukrowe, wiórki kokosowe lub czekoladowe, a także pokruszone orzechy. Na koniec odstawiamy gotowe pianki do kubka lub wyższej szklanki i czekamy aż czekolada zastygnie.
Udanej zabawy z dziećmi
Smacznego!